Het vinden van je missie: 5 misverstanden

je-missie-vinden

Dit is een gastblog van Mieke Lannoey. Mieke helpt zijnsondernemers om meer stroming in zichzelf, het leven en hun missie te ervaren door middel van bewustzijnsgroei, innerlijk bronwerk en het element water.

Ondernemers met een missie, heet mijn Facebookgroep. Uit ervaring weet ik echter dat het vinden van je missie niet zo evident is als het lijkt. Er bestaan bovendien heel wat misverstanden over, die ik via deze weg graag uit de wereld help.

 

Misverstand 1: Je missie moet groot zijn

Het woord ‘missie’ schrikt sommigen af omdat het zo groot lijkt. Een woord voor missionarissen en wereldverbeteraars. We vergeten echter dat het al onze kleine missies samen zijn, die zorgen voor grote veranderingen in de maatschappij. Samen creëren we een rimpeleffect. Bovendien kun je voor de mensen die je met jouw missie bereikt, een wereld van verschil maken!

Heb je vandaag op één iemands gezicht een lach getoverd, dan heb je bijgedragen aan een betere wereld. Heb je voor één ondernemer sterke content weten te schrijven, waardoor hij of zij de juiste klanten aantrekt, dan heb je voor die persoon (en diens klanten) een groot verschil gemaakt.

 

Misverstand 2: Je missie is een vaststaand gegeven

Ik werkte jarenlang als psychiatrisch verpleegkundige in de verslavingszorg. Het was toen zonder twijfel mijn roeping. Door een burn-out liet deze missie mij plots ijskoud, wat me danig in verwarring bracht.

Intussen besef ik dat je missie aan verandering onderhevig is, net zoals jij dat zelf ook bent. Ze groeit mee met je eigen ontwikkelingsproces. Vaak is er echter wel een rode draad. Zo heeft mijn huidige missie bijvoorbeeld niets meer met het thema verslaving te maken, maar wel nog steeds met mensen in beweging brengen naar een manier van leven die echt bij hun past.

 

Misverstand 3: Je missie moet voortvloeien uit je pijn

Bij veel mensen vloeit hun missie voort uit hun eigen pijn, zoals je kunt lezen in het gratis e-book van pijn naar passie (aan te vragen via hallo@miekelannoey.com). Maar dit hoeft niet per se.

Het is niet omdat je zelf een burn-out hebt gehad, met misbruik te maken kreeg, failliet ging, een scheiding of kanker doormaakte, dat je er daarom ook je missie van moet maken.

Een belangrijke vraag om jezelf te stellen is: word ik er blij van om rond dit thema met anderen aan de slag te gaan? Geeft dit mij energie?

Als het antwoord “neen” is, dan is het simpelweg niet (meer) je missie!

 

Misverstand 4: Je moet je missie kennen om te kunnen starten

Het duurde best lang vooraleer ik mijn overkoepelende missie als ondernemer helder had. Mijn missie is intussen ook meermaals gewijzigd. Ik herevalueer namelijk minstens één keer per jaar mijn onderneming aan de hand van mijn waardenplan.

Toch heeft dit mij niet belemmerd om met een aanbod naar buiten te komen en daar ook effectief klanten voor te vinden. Je geïnspireerde ideeën uitwerken kan immers met of zonder missie! Ondernemen komt vooral neer op doen.

 

Misverstand 5: Je missie helder hebben betekent instant succes

‘Als je je why niet helder hebt, kan je geen succes hebben!’ wordt er in ondernemersland wel eens geroepen. Maar je waarom of je missie helder hebben betekent daarom niet meteen dat je wél succes hebt.

Ondernemen reikt verder dan weten wat je missie is. Het is een vak met technische, administratieve en zakelijke vaardigheden (zoals marketing en verkopen) en een eigen vakjargon. Je deze dingen eigen maken of ze aan bekwame mensen uitbesteden is onontbeerlijk voor een vitale onderneming.

Wil je mijn (Joris van Sterke Content) blog lezen over het vinden van je missie & visie en hoe je daar je droomklanten mee werft? Check het blogbericht hier.