fbpx
3x3 geheime tips over manifesteren
Hoe manifesteren werkelijk werkt [3×3 geheime tips]
26 mei 2023
3 hardnekkige manifestatie mythes

3 toxische manifestatie mythes ontkracht

3 hardnekkige manifestatie mythes

In dit artikel ontkracht ik 3 hardnekkige manifestatie mythes. Ik ben het namelijk beu om steeds dezelfde onzin over manifesteren te horen.

  • Manifesteren is moeiteloos.
  • Je kunt alles manifesteren wat je wil.
  • Je verlangens zijn nooit egoïstisch.

Kom op zeg! Laten we eens eerlijk zijn. Deze 3 punten zijn gewoon niet waar. Je ego wil het allemaal heel graag, maar het zijn leugens. Die je juist langer in je ego gevangen houden en daarmee je werkelijke manifestatiekracht belemmeren.

Toch blijven heel veel mensen dit soort uitspraken herhalen. Ze zijn een eigen leven gaan leiden. Maar dat betekent niet dat ze waar zijn. Het is daarom hoog tijd daar eens aandacht aan te besteden.

Dit is zowel een oproep aan alle manifestatie coaches die deze mythes continu herhalen, als een informerend artikel voor mensen die interesse hebben in manifesteren. Op het einde vertel ik ook meer over de rol van karma in je manifestaties. En waarom gelukkig zijn met wat je hebt, veel belangrijker is dan ‘manifesteren wat je wil’.

Nu op naar de eerste mythe!

1. Het manifestatie proces is niet moeiteloos

Het manifestatie proces is niet moeiteloos

Moeiteloosheid bestaat niet in het leven. Je moet overal iets voor doen, ook voor iedere manifestatie. Actie en reactie. Dat is de wet van de natuur. Hieronder een aantal overdenkingen.

Als manifesteren moeiteloos was, dan hoef je het niet te leren en dus ook niet te luisteren naar de goeroes die verklaren dat het moeiteloos is.

Dan hoef je niet in hun programma’s te stappen.

Dan manifesteer je gewoon in je slaap, zonder er ook maar iets voor te doen.

Dan hoef je niet aan je blokkades, wonden en trauma’s te werken die je tegenhouden om te manifesteren wat je wil, want dat kost toch echt moeite.

En dan hoef je ook niet te werken aan het creëren van goed karma, zodat je kan manifesteren wat je wil. Dan hoef je bijv. geen moeite te doen om mensen te helpen. En de wereld een betere plek te maken.

Lekker egoïstisch dus…

En als je moeiteloos alles kan manifesteren wat je wil, waarom heb je het dan nog niet?

Blijkbaar kost het toch moeite. Sowieso moet je altijd actie ondernemen. Iets doen = ergens moeite in steken.

2. Je kan écht niet iedere gewenste manifestatie daadwerkelijk realiseren

Dromen over je manifestaties

Ik houd van extreme voorbeelden. Die zo belachelijk zijn, dat ze al snel duidelijk maken dat een bepaalde stelling onzin is. Denk maar eens over het volgende na, dan begrijp je (hopelijk) direct dat je niet iedere gewenste manifestatie kunt realiseren.

Stel je eens voor dat iedereen echt alles manifesteerde wat-ie wilde. Gelukkig kan dat niet, anders leefden we nu in Hitler’s manifestatie van een naziplaneet.

En dan is er ook nog karma. Als je een hoop slechte dingen in je leven hebt gedaan, dan moet je niet verwachten dat je leven een sprookje is. En dat je moeiteloos alles krijgt wat je wil. Dat is pas echt een sprookje.

Bijna niemand van ons is heilig (ik in ieder geval niet) en dus is het belangrijk dat je, voortbordurend op alle acties die je ooit in al je levens hebt genomen, daadwerkelijk verdient wat je wil manifesteren.

Er zijn nou eenmaal praktische limieten aan datgene wat je kunt manifesteren. Eigenlijk heel logisch want de energie moet gelijk zijn. Datgene wat jij wil ontvangen, moet je ook gegeven hebben.

En dat kost trouwens moeite, want het gaat niet vanzelf. Je moet o.a. een intentie zetten en actie ondernemen.

Je trekt vast wel eens manifestaties aan die je niet wil, toch?

Je karma is ook de reden dat je soms manifestaties ontvangt die je niet wil. Dat heeft niet alleen met je eigen gedachten en emoties in dit leven te maken. Soms zijn dit lessen die je nog moet leren, de oorzaak daarvan heb je ‘gemanifesteerd’ in een vorig leven.

Dat je soms dingen manifesteert die je met je ego niet wil, is het bewijs dat je met je ego ook niet alles kan manifesteren wat je wil.

De les zit niet in altijd krijgen wat je wil. De les zit in dankbaar zijn met wat je hebt. Zelfs als dat niet leuk is! Je ziel heeft er namelijk voor getekend. Wat je ego wil, is niet van belang. Je hebt vanuit je ego géén invloed op wat er wel en niet gebeurt in je leven. Het enige waar je invloed op hebt, is hoe je ermee omgaat.

En juist als je dáár de focus op legt, heb je een veel grotere kans om wél te manifesteren wat je wil.

3. Sommige verlangens zijn ontzettend egoïstisch

Manifestatie verlangens

Wie beweert dat verlangens nooit egoïstisch zijn, leeft onder een steen. Verlangens kunnen ontzettend egoïstisch zijn.

We hoeven alleen maar naar de realiteit vandaag de dag te kijken om te zien dat sommige verlangens ongelofelijk destructief zijn. Oorlogen, het uitbuiten van andere mensen, dieren en de natuur, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Als jij je buurman wil vergiftigen en al zijn spullen wil stelen, dan is dat vrij egoïstisch.

Als je al het geld dat je manifesteert alleen voor jezelf wil houden en niet bereid bent te delen met anderen die het minder hebben, dan is dat vrij egoïstisch.

En als je verlangt dat iedereen aan je wensen voldoet, zodat jij kan manifesteren wat je wil, dan is dat egoïstisch.

Zelfs de verwachting dat God of het Universum jou alles geeft wat je wil, is super egoïstisch.

Je moet er namelijk iets voor doen. En je leeft niet alleen op de wereld.

Nogmaals: je kunt niet ontvangen zonder te geven. Je kunt niet oogsten zonder te zaaien.

Stop met deze ‘motiverende’ manifestatie fabeltjes

Stop met manifestatie fabeltjes

Laten we ophouden met het verspreiden van en geloven in dit soort manifestatie fabeltjes.

Het is niet nodig, klopt niet en triggert mensen in hun ego. Niet ethisch, dus.

En ja, ik heb me er ook schuldig aan gemaakt, omdat ik er zelf in wilde geloven dat het ook allemaal echt zo was. Maar dat was dus mijn ego. Ik ben ook niet heilig.

Een oproep aan alle manifestatie coaches

Bovenstaande manifestatie mythes zijn in heel veel gevallen goed bedoeld. Om mensen te motiveren bijvoorbeeld. Het is niet mijn bedoeling om manifestatie coaches die dit soort uitspraken doen aan te vallen of onderuit te halen.

Wel is het mijn bedoeling om bewustwording te creëren. Ik vind dat we feitelijk mogen zijn in de uitspraken die we doen. Juist de manifestatie coaches die een voorbeeldrol hebben. Daarom komen hier 3 disclaimers.

Disclaimer manifestatie mythe 1: manifesteren is moeiteloos

Om iets te bereiken moet je moeite doen

De uitspraak “je kunt moeiteloos manifesteren wat je wil” is regelmatig bedoeld om mensen te laten zien dat je niet keihard hoeft te werken om een manifestatie te bereiken. Dat je niet constant hoeft te zwoegen. Dat het zonder bloed, zweet en tranen kan. En dat het juist moeiteloos kan voelen, omdat je vanuit een hoge vibe de geïnspireerde acties neemt die nodig zijn om je doel te bereiken.

Dit klopt in principe ook, maar om daar te komen moet je sowieso moeite doen. Dat kan pas als je een hoop blokkades (inclusief karma) opruimt en je vibe in zoverre verhoogd is, dat je het grootste deel van de tijd in een hoge vibratie leeft. En ook al ben je daar, dan moet je letterlijk gezien nog steeds moeite (acties) ondernemen. Om ergens te komen, is altijd iets van moeite nodig.

Het grote gevaar met deze uitspraak is dat mensen denken dat alles wel aan komt waaien, omdat ze geen moeite hoeven te doen. En dus beloof je met deze uitspraak luchtkastelen. Je triggert mensen daarmee in hun ego en dat is niet ethisch.

Het is nogal flauw om te beweren dat mensen moeiteloos kunnen manifesteren wat ze willen, maar ze dan wel moeite moeten doen om daar te komen. Wees dan gewoon eerlijk in je uitspraken en in je marketing. En geef aan dat het niet moeiteloos is, maar op een gegeven moment wel moeiteloos kan voelen.

Disclaimer manifestatie mythe 2: je kunt alles manifesteren wat je wil

Je manifestatie komt niet uit de lucht vallen

Uiteraard kun je de uitspraak “je kunt alles manifesteren wat je wil’” op verschillende manieren interpreteren.

Kijk je er vanuit je ego naar, dan klinkt deze uitspraak heel verleidelijk. Je ego wil juist van alles en nog wat hebben en manifesteren in dit leven. Maar je ego is niet de baas en krijgt niet altijd wat-ie wil. Dus nee, je kunt niet iedere gewenste manifestatie realiseren.

Als je echter vanuit je ziel ernaar kijkt, dan is de uitspraak wel waar. Je ziel manifesteert alles wat-ie wil. En dat zijn soms karmische situaties (die voor je ego naar zijn). Je ziel ziet dat ook niet als goed of slecht. Het is wat je nodig hebt!

Toch kijken de meeste mensen vanuit hun ego naar de wet van aantrekking. Je ego vindt het namelijk fantastisch“dat je alles kan manifesteren wat je wil”. En daarom vind ik het belangrijk om aan te geven dat je juist niet iedere gewenste manifestatie daadwerkelijk kan realiseren. Zodat je makkelijker je ego erbuiten kan laten.

Geloven in je manifestatie wensen

De uitspraak “je kunt alles manifesteren wat je wil” is vaak bedoeld om mensen die het moeilijk vinden om in hun eigen dromen te geloven een hart onder de riem te steken. Om ze te helpen te geloven in hun manifestatie wensen.

Veel mensen geloven niet in hun eigen kracht. En het is natuurlijk goed bedoeld dat je ze daarmee wil helpen door ze met deze uitspraak te motiveren.

Het probleem hiermee is dat veel mensen het letterlijk nemen en zoals ik uitgelegd heb, klopt dat simpelweg niet. Het grote gevaar als mensen geloven dat ze letterlijk alles kunnen manifesteren, is dat ze juist hard in hun ego getriggerd worden. En daardoor in luchtkastelen geloven.

Doe je dit soort uitspraken als manifestatie coach, geef dan aan dat je alles kunt manifesteren wat je ziel wil, maar niet alles wat je ego wil. En dat het manifestatie proces niet altijd leuk, moeiteloos, etc. is. Zo voorkom je dat je onbedoeld mensen misleidt door ze in hun ego te triggeren.

Je vertelt een kind ook niet dat hij direct en moeiteloos kan leren fietsen, zonder vallen en opstaan. Het is gewoon niet waar en dus niet constructief om dat soort verwachtingen te scheppen. Hetzelfde geldt voor manifestaties.

Disclaimer manifestatie mythe 3: je verlangens zijn nooit egoïstisch

Sommige verlangens zijn egoistisch

Regelmatig is de uitspraak “je verlangens zijn nooit egoïstisch” bedoeld om mensen die bang zijn dat hun verlangens egoïstisch zijn, te motiveren toch voor hun verlangens te gaan. Want die angst is soms niet reëel en vormt dan juist een belemmering voor je manifestatiekracht.

Er zijn veel mensen die niet voor hun verlangens durven te gaan, omdat ze bijv. diep van binnen geloven dat ze daarmee anderen pijn doen. Of dat ze het niet waard zijn. Of dat het egoïstisch is om überhaupt voor je verlangens te gaan.

Zo houden ze zichzelf tegen om voor hun eigen grootsheid te gaan. Sommige manifestatie coaches doen deze uitspraak dus om dit soort mensen te motiveren.

Heel goed bedoeld, maar wederom bestaat het gevaar dat je een grote groep mensen hiermee juist in hun ego triggert. En ze allerlei verlangens proberen te ‘manifesteren’ die juist heel egoïstisch zijn.

Laten we opnieuw eerlijk zijn. Niet alle verlangens zijn zuiver! Sommige verlangens zijn ontzettend egoïstisch. Er zijn bovendien allerlei ongezonde invloeden in het leven die je de verkeerde kant op kunnen sturen. Het kan zelfs zo zijn dat sommige verlangens niet eens van jou zijn!

Erin geloven dat al je verlangens een geschenk van God zijn en gerealiseerd mogen worden, brengt je in veel gevallen verder van je ziel af, waardoor je alleen maar meer karmische situaties creëert die voor je ego negatief zijn.

Het is beter dat mensen inzien welke verlangens vanuit je ziel (hogere zelf) komen en welke vanuit je ego (lagere zelf). Want met dat inzicht creëer je sneller een gelukkig leven.

Het is en blijft een feit dat het grootste deel van de mensen juist vanuit hun ego interesse heeft in de law of attraction. Ik was dat vroeger ook (en soms nog steeds).

Ik vind het daarom onhandig dat veel coaches mensen hard in hun ego triggeren met feitelijk onjuiste uitspraken, die in ‘manifestatieland’ continu herhaald worden.

Het klinkt allemaal heel verleidelijk in je marketing en ik snap het best dat je op deze manier klanten aan probeert te trekken, maar het is zonde dat een prachtig spiritueel onderwerp bevuild wordt met allerlei ego-invloeden.

Dus laten we ermee stoppen.

Meer over de rol van karma in manifestaties

Hoe karma je manifestatiekracht beinvloedt

Ik kreeg laatst een e-mail in mijn inbox van een goede coach, die verkondigde dat je zelf het grootste obstakel bent als het om manifestaties gaat. En dat je moeiteloos alles kan manifesteren wat je wil als je deze obstakels uit de weg ruimt.

In zekere zin is dit waar, je bent zelf ook het grootste obstakel. Maar als we heel eerlijk naar de zaken kijken, komt karma hier weer om de hoek kijken. Ja, dat obstakel heb je zelf gecreëerd. En ja, je kunt er ook zelf iets aan doen. Maar wederom: dat kost moeite. En nee, vaak kun je in dit leven nog steeds niet alles manifesteren wat je (met je ego) wil.

Aan de ene kant hebben al dit soort manifestatie goeroes het graag over het Universum of God. Een hogere macht, waarmee we overigens verbonden zijn. Maar als het om manifestaties gaat, dan kan ineens alles en spelen andere universele (goddelijke) wetten geen rol meer?

De wet van aantrekking is slechts één van de vele wetten en is niet de allerhoogste wet. En dus is de wet van aantrekking onderhevig aan andere wetten, waaronder de wet van karma.

Zo zijn er voor je geboorte (en dat heb je als ziel zelf in overleg met hogere machten gedaan) al lang gebeurtenissen bepaald die gaan plaatsvinden, op basis van je karma.

Heb jij bijvoorbeeld iemand pijn gedaan in een vorig leven, dan moet en zal die ‘rekening’ vereffend worden als je de les niet geleerd hebt. En dus zal je zelf door een soortgelijke situatie met diezelfde persoon moeten gaan. Waardoor je de kans hebt om jezelf te bevrijden van dat karma.

Dat is voor je ego niet leuk. En dan kan je vanuit je ego iets anders willen manifesteren dan dat, maar dat gaat hem écht niet worden. Tenminste niet zolang je de les niet geleerd hebt en het karma geneutraliseerd is.

Je moet je manifestaties ‘verdienen’

Op basis van karma zijn sommige manifestaties nou eenmaal niet voor iedereen weggelegd.

Om maar weer even met een belachelijk extreem voorbeeld te komen. Stel jij was Hitler in je vorige leven. En je bent nu gereïncarneerd. En als nieuw geïncarneerde Hitler wil je heel graag een prachtige liefdevolle vrouw manifesteren, een dikke villa met een BMW, super goede vrienden die altijd voor je klaarstaan.

Geloof je het zelf? Begrijp je nu hoe belachelijk het idee is dat je alles kan manifesteren wat je wil? Denk je nou echt dat Hitler dit kan manifesteren!? Ik dacht het niet. Zo werkt het Universum niet.

Godzijdank hebben we een neutrale wet als karma, die door God in het leven geroepen is, om onpartijdig en 100% eerlijk mensen te geven wat ze verdienen. Op basis van actie en reactie. Oorzaak en gevolg. Een hele simpele wet, die we allemaal kennen.

Als jij de buurvrouw met een honkbalknuppel slaat, dan heeft ze pijn. Oorzaak en gevolg.

En dan zal jij ooit, in dit leven of een volgend leven, een soortgelijke situatie meemaken. Oorzaak en gevolg. Dit karma = wat jij letterlijk gemanifesteerd hebt. Of je het nu leuk vindt of niet. Of je het nu wil veranderen of niet.

Veel mensen zien karma als een straf, maar dat is het niet. Als jij een zware steen op je tenen laat vallen, dan is dat toch ook geen straf? Dat is gewoon je eigen fout. Oorzaak en gevolg. De wet van karma is objectief en neutraal. Wat jij ervan vindt, heeft er niets mee te maken.

Onthoud de volgende uitspraak:

Het Universum geeft niet altijd wat je wil. Maar wel wat je nodig hebt.

En soms heb je dus gewoon niet genoeg positief karma om iets te manifesteren. Je ziel is er op dat moment nog niet klaar voor. Zeg eens eerlijk, dit is toch heel logisch?

Het leven is niet maakbaar (voor je ego)

Onthechting maakt je vrij

We moeten af van het idee dat het leven totaal maakbaar is, want dat is het niet. Het is een fabeltje. En het is paradoxaal en grappig tegelijk dat dit idee van maakbaarheid zowel in de ‘moderne’ maatschappij verweven is als in de ‘spirituele’ wet van aantrekking community.

Dit idee van maakbaarheid vindt zijn oorsprong in het ego. Het is het valse idee dat we alle omstandigheden in ons leven kunnen beïnvloeden. Dat we alles naar onze hand kunnen zetten.

Maar zo werkt het niet. Bepaalde dingen zijn al bepaald voordat we geboren worden, ons lot is in zekere zin bezegeld. God, karma en onze ziel zijn de baas. Niet ons ego.

De enige controle die we over deze karmische manifestaties hebben, is hoe we ermee omgaan. En daarin ligt de werkelijke bevrijding.

Op aarde zijn we gebonden aan het spel van geboorte, dood en wedergeboorte.

Totdat we vrij zijn van ons karma, is niet alles mogelijk. Is niet alles moeiteloos. En zolang we blijven geloven dat geen enkel verlangen egoïstisch is, zullen we onszelf ook niet bevrijden van dit karma.

Betekent karma dat we helemaal geen invloed hebben op ons leven?

Nee, absoluut niet. We hebben er juist wel invloed op. Maar niet zoals we vanuit ons ego hopen. We veranderen een karmische situatie niet door hardnekkig iets anders te willen manifesteren. We veranderen het wel door de les te leren. En door goed karma te creëren.

Het begint met het leven accepteren zoals het is. Sommige situaties zijn niet leuk, maar het is op dat moment nou eenmaal wat het is. Met je huidige acties heb je invloed op de toekomst. En kun je dus wel degelijk een betere toekomst manifesteren.

Dit betekent niet dat je in dit leven alles krijgt wat je wil. Je kunt beter realistisch zijn en accepteren dat lijden nou eenmaal bij het leven hoort. En er dan op de best mogelijke manier mee omgaan.

Een van de belangrijkste manifestatie lessen

Boeddha over gehechtheid boeddhisme

We willen allerlei manifestaties realiseren, omdat we denken dat het ons gelukkig maakt. We willen dus eigenlijk geluk manifesteren.

Maar zodra we denken dat we bepaalde dingen nodig hebben om gelukkig te zijn, dan is dat ons ego. En maken we onszelf afhankelijk van de buitenwereld, die we niet altijd kunnen beïnvloeden. Dat is dus een recept voor pijn en teleurstelling.

Het tegengif? We hebben niets nodig om gelukkig te zijn. Onze ziel IS dat geluk al.

Pas als we onszelf bevrijden van het idee dat we dingen nodig hebben om gelukkig te zijn, kunnen we echt gelukkig zijn.

En als we écht diep van binnen gelukkig zijn, dan hoeven we ook niet per se iets te manifesteren. We hebben vrede met alles wat er is.

Juist dan hebben we de grootste kracht om wél te manifesteren wat we willen. Omdat onze vibratie dan van nature hoog is. Er is geen enkele angst om niet te krijgen wat we willen. We zijn net zo gelukkig zonder onze manifestaties als met. Daardoor voelen we ons volledig vrij (en bevrijd). En dus trekken we dingen aan die daarmee in overeenstemming zijn.

Om te manifesteren wat we willen, moeten we wat we willen loslaten.

Een prachtige paradox.

De boeddha wist dit 2500 jaar geleden al

Het is onze gehechtheid aan dingen, dat lijden veroorzaakt. Om echt gelukkig te zijn, moet je die gehechtheid loslaten (onthechten). En dat is tevens een van de belangrijkste stappen in het vrijkomen van je karma en het bereiken van verlichting.

If you wish all happiness, renounce all attachment. If you renounce all attachment, you will achieve the supreme happiness.

Boeddha Shakyamuni

Uiteindelijk gaat een gelukkig, voldoenend en succesvol leven dus niet om manifesteren wat je (vanuit je ego) wil.

Het gaat om gelukkig zijn met wat je hebt, groeien als ziel en van betekenis zijn voor andere wezens en de wereld.

Dát is namelijk onze taak op aarde. Dát is de allerbeste manifestatie die je kunt verwezenlijken. De rest is bijzaak.

En hiermee kun je vandaag al beginnen.

Kan ik iets voor je betekenen?

Hoi, mijn naam is Joris. Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt. Misschien ben je benieuwd hoe en of ik je kan helpen. Daarom zet ik even kort mijn huidige aanbod op een rijtje.

Als ondernemer kun je bij mij terecht voor copywriting- en schrijfcoaching. Bijvoorbeeld om dit soort artikelen te schrijven. Ik heb bovendien een 1-op-1 programma waarmee je een sterk en authentiek (spiritueel) marketingfundament bouwt. Interesse? Vraag dan een kennismaking aan.

Daarnaast ben ik een spirituele mentor en healer. Op dit moment bied ik losse healings aan. En heb ik een uitgebreider traject waarin ik je help om de connectie met je ziel te versterken, zodat je gelukkiger bent, spiritueel groeit en meer kan betekenen voor de wereld. Binnenkort ontwerp ik voor dit aanbod een uitgebreide pagina met meer info.

Voor nu kun je me volgen op LinkedIn of Instagram om hier meer over te leren. Uiteraard kun je ook gewoon contact met me opnemen.

In de toekomst organiseer ik ook retreats op Bali (hier kun je alvast een kijkje nemen).

Atma namasté.

Delen

Andere artikelen

Hoe manifesteren werkelijk werkt [3×3 geheime tips]

Klanten werven als energetisch therapeut

De wet van aantrekkingskracht: niet alles kan!

Zielsmissie [ontdekken & ondernemen]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *